Kilcarra tweed
Nieuwe brei-haakgarens

Kilcarra Tweed is afkomstig uit de Donegal yarns mills

Kilcarra tweed afkomstig uit de Donegal Yarns Mills

Kilcarra Tweed

Toen ik 3 jaar geleden was begonnen met Liefde voor wol,wilde ik naast het Pirkkalanka een tweede wolsoort dat bijna onbekend was voor de Nederlandse breiwereld.  Maar ik wil altijd graag de achtergrond weten zoals:

  • Afkomst van het wol
  • Kwaliteit van het wol
  • Geschiedenis van het bedrijf

Dat zijn voor mij de 3 belangrijkste punten, om het net even anders te zijn en te doen. Ik ben iemand die veel aandacht besteed aan de producten dat zowel in de webshop als in het atelier verkrijgbaar zijn, en vanuit deze kennis, geef ik graag goed advies, zodat ieder tevreden naar huis gaat.

 

Bladgroen 3622
Donegal yarns

Afkomst van de Kilcarra Tweed

Bij de Donegal Yarns Mills gebruiken ze alleen natuurlijke vezels en kopen het in bij boeren uit diverse landen in. Maar veelal ook bij de Ierse boeren kopen ze de natuurvezels in om de “Genuine Irish wool” te produceren voor o.a. Kilrarra tweed.  Alles is dus 100% zuiver en nieuw wol.

Irish Tweed Tartan
Rowan Donegal

De geschiedenis van Donegal Yarns Mills

Al in de 19e eeuw was de traditie van spinnen,weven en breien in de huizen van Zuidwest-Donegal. In combinatie van eigen en geimporteerde schapenwol werden in de meeste huizen het wol geverfd en tot draad gesponnen. De draden werden verkocht aan de plaatselijke thuiswevers voor het weven van het overbekend Ierse tweedstof ” The Irisch Tartan”. 
Ook werden er kledingstukken van gebreid dat voornamelijk voor persoonlijk gebruik was. Om enigszins  de inkomsten te verhogen werden de gebreide kledingstukken op diverse plaatsen verkocht.

The Donegal Yarns , de merknaam was bij mij bekend van 25 jaar geleden, toen introduceerde Rowan deze mooie strengen ( zie foto) al.Nadat Rowan van eigenaren waren veranderd en steeds groter werden,is dit prachtige garen bij Rowan verdwenen,of het heeft een andere naam gekregen. 
De Donegal yarns Mill zelf staat nog steeds in Donegal, Ierland en omdat de vraag steeds groter werd voor dit prachtige product hebben zij al vele jaren een internationale verkooppunt voor de cone’s dat in Engeland gevestigd is.

Kwaliteit van het wol

Het originele Kilcarra tweed dat uit 100% puur nieuw wol en geschikt is zowel hand als machine breien. Door alleen het beste wol te gebruiken voldoet het aan alle eisen van een modern garen. 

Tot op heden worden de flecks (plukken wol) nog steeds op dezelfde traditionele manier  erin gesponnen, zodat het nog steeds dezelfde eigenschappen verkrijgt als de “Traditionele zelfgemaakt Donegal Tweed”.  Maar dan gesponnen met moderne machines van deze tijd.

Wil je meer weten hoe dit breit?? ga dan naar Kilcarra Tweed

 

kilcarra tweed

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *